Известни старозагорци залагат на "Бедечка" като парк

Известни старозагорци залагат на "Бедечка" като парк

Референдумът за "Бедечка", който ще се проведе на 18 юни тази година, очаква от жителите на Старозагорска община да изразят масово своята гражданска позиция. Истина е, че гласуването не е задължително, но е истина и фактът, че референдумът е начин да покажем, че в Старозагорска община има силно гражданско общество, което може да поправи едни безумни решения на предходни общински съвети.

Днес медията ни потърси мнението на десетима старозагорци, чиито имена са познати в обществото ни. Въпросите, които им зададохме, бяха: ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА НА РЕФЕРЕНДУМА И КАКЪВ Е ТЕХНИЯТ ЛИЧЕН ИЗБОР ЗА БЪДЕЩЕТО НА "БЕДЕЧКА":

Любомир Любенов - математик: Не е едно и също дали ще отсечеш, или ще засадиш дърво

Ние не сме достатъчно информирани кой какви права има. Ако някой е допуснал грешка по този казус защо никой не търси по законовия начин неговата вина? А че трябва да има парк, това е неоспорим факт. Този град трябва да има паркове, спортни площадки. Бях преди два дни в "Бедечка". И открих на това място прилика с парковете, които видях в Сингапур. "Бедечка" е хубаво място и има нужда да се поддържа. На малко разстояние има много зеленина. И ако някой е допуснал небрежност и е причина за този казус, да си понесе отговорността. Никой не говори за въпроса КОЙ, а само дали да бъде парк или квартал. Не е едно и също дали ще отсечеш, или ще засадиш дърво. Затова отговорът ми е категоричен, че трябва да има парк. Въпросът е защо се стигна до този обществен конфликт и кой е виновен за него? А че трябва да имаме повече паркове и спортни площадки, места, които да радват очите и да са полезни на хората, по това мисля, че не може да се спори.

Отец Йордан Карагеоргиев - ръководител на Културно-просветния отдел на Старозагорската митрополия: Ако искаме да имаме гражданско общество, ще гласуваме на референдума

Старозагорци трябва да излязат да гласуват на този референдум, за да покажем, че имаме гражданска позиция. Каквото и да е решението, човек трябва да си го изяви. Ако Бог изчаква свободната воля на човека, то ние, като граждани, трябва да се съобразим със свободната воля на всеки един от нас. Ако искаме да имаме гражданско общество, това е начинът да го изграждаме. Като свещеник ще кажа така: непременно ще отида да гласувам за доброто на Стара Загора.

Поетът Таньо Клисуров: Отговорът е само един: да запазим парк "Бедечка"

През десетилетията на моя живот съм бил свидетел на различно отношение към природата. Помня лозунгите: "Човекът ще победи природата" и "По-силни сме от природата". Оказа се, че това е грешка. И в някои случаи съдбоносна. Парк "Бедечка" е едно от зелените сърца на Стара Загора. За сърцето трябва да се грижим, а не да го тласкаме към инфаркт. Ако мислим човешки, хуманно, отговорът ни трябва да е само един: да запазим "Бедечка" е равнозначно на да запазим чудесния си град.

Проф. д-р Иван Въшин - ректор на Тракийския университет: Стара Загора трябва да остане зелена и за нашите внуци и правнуци

Аз съм за открита обществена и гражданска демокрация. Всеки един член на това общество трябва да има позиция, а тя може да се изрази и чрез референдум. Имаме нужда от гражданско общество, а не такова, подчинено единствено и само на политическите партии. Напълно подкрепям допитването до хората по всяко направление от живота. Моето лично мнение е да има зелена Стара Загора. Градът ни има много паркове, но той трябва да остане зелен за нашите внуци и правнуци.

Ланд. арх. Тенко Дянков: Проектирах този парк, за да го има

Старозагорци масово трябва да излязат да гласуват на този референдум, защото той дава възможност да се направи онова, което е нужно за "Бедечка". Аз съм проектантът на този парк през 60-те години на миналия век. Тогава са прокарани алеите на парка. Тогава се засади растителността, предвидена в моя проект. Сега има дървета, които трябва да бъдат запазени.

Акад. Кирил Тодоров - композитор, Почетен гражданин на Стара Загора: Моят избор е зеленото

Според мен по-полезно е това място да остане парк. Хората, които имат места там, сигурно искат да си построят домове на хубаво място, но моят избор е зеленото. На референдума трябва да се гласува, защото така се изявява позиция, става ясно какво искат и какво мислят хората. А управляващите да се съобразят с тяхната воля.

Слава Драганова - директор на Библиотека "Родина": Участието в референдума е необходимо

Всеки трябва да носи отговорност за себе си и за бъдещето на децата си. Затова участието в референдума е необходимо. Аз ще отида да гласувам. Моето мнение е, че парк трябва да има: от магазин "Лидл" към Пивоварна "Загорка", а останалата територия - от "Кауфланд" до "Лидл" преди бяха зеленчукови градини.

Акад. Крум Георгиев - фолклорист, Почетен гражданин на Стара Загора: Колкото повече гласуват, толкова обществото ни е по-силно

По принцип трябва да се гласува, защото това е наше конституционно право. Колкото повече хора гласуват, толкова по-силно е гражданското общество. "Бедечка" е природен парк и не може да бъде друго, ако искаме да се радваме на повече зеленина и на повече места за отдих. Чистият въздух е най-важното нещо за един град.

Методи Губеров - председател на СНЦ "Наш дом" - Стара Загора": Трябваше да се потърси "златното сечение"

Въпросът за "Бедечка" е сложен и засяга цялата общественост, а не само група хора. Точно затова на 18 юни трябва да се гласува. Аз подкрепям референдума, за да може чрез него хората да изкажат своето мнение. Според мен трябваше да се потърси "златното сечение" - собствениците, които имат терени там, да бъдат обезщетени по подходящ начин, а възможностите за парк да бъдат съхранени.

Д-р Георги Бакоев - председател на УС на РК на БЛС - Стара Загора: Паркът трябва да остане, ако мислим за здравето на повече хора

Този референдум е важен и трябва да се гласува, защото касае бъдещето на хората и то на две-три поколения. "Бедечка" е част от "белите дробове" на града. Замърсяването на въздуха над Стара Загора е факт. И ако този парк се затрие, това означава, че се лишаваме от чист въздух. Паркът трябва да остане. Градът ще плати парите за обезщетение на частниците, които имат места там. Категоричен съм, че там трябва да има парк, ако мислим за здравето на повече хора.

Б.Р. За съжаление представителите на бизнеса, към които се обърнахме, отказаха коментар. Вероятно те проявяват солидарност към собствениците на терени в "Бедечка", основно към по-крупните. Но поне опитахме, за да не бъдем упрекнати в едностранна позиция.

Източник: Старозагорски новини Online