Дърветата в парка "Бедечка" се оказаха двойно повече при ново преброяване

Дърветата в парка "Бедечка" се оказаха двойно повече при ново преброяване

Двойно повече дървета в "Бедечка" преброиха експерти при новия оглед на парка.

Над 2 700 са общо дърветата в застрашения от застрояване парк "Бедечка" в Стара Загора. Това стана ясно, след като беше проведено нова процедура по т.нар. "паспортизация" – преброяване и описване на видовете дървета в парка.

При новото преброяване експертите са "добавили" още около 1500 дървета към вече картотекираните над 1200, посочват от сдружение "Да запазим Бедечка".

Причината за сериозното разминаване в реалния брой на растенията, е че при предходната паспортизация преди няколко години Общината е задала задача да се опишат само декоративните дървета.

Сега ръководителят на проекта Тодор Добрев е описал още много дървета, като е посочил и очертанията на масивите растителност.

През 2012 г. влезе в сила противоречив план за застрояване, без растителността в парка да бъде надлежно описана. Едва години по-късно беше направена паспортизация по предложение на общинския съветник Тихомир Томов. През 2016 г., след поредица граждански протести, се наложи и нова паспортизация.

От 17 ч. днес се обсъжда нов устройствен план, който да запази парка. Защитниците на Бедечка припомнят, че новата паспортизация трябва да бъде взета предвид при решаването на съдбата на територията.

Източник: Дневник.bg