Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка”

Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка”

Гражданското общество в Стара Загора изигра своята роля в полза на запазването на парк „Бедечка", заяви кметът Живко Тодоров. Коментара му бе по повод предложението, което ще направи на предстоящата сесия на Общинския съвет-актуализация на Общия устройствен план, чрез която ще се защити обществения интерес за запазване на парка при граници: ул. „Августа Траяна" на юг, алеята на предприятие „Труд" на север, ул. „Иван Вазов" на запад, ул. „Хан Тервел" и пътя за с. Люляк на изток, като в указаната територия се предвиди парк. Тези земи са реституирани с решение на Общинския съвет от 11 септември 2003 г. От общата паркова площ 429 дка са върнати 305 дка.

По думите на кмета е важно да бъде защитен обществения интерес и тази територия, която е близо до центъра на града, да остане зелена зона. „Избрахме да тръгнем по трудния път, но той е правилния-дори да трябва Община Стара Загора да даде сериозни суми, но да запазим парка. Една малка част, в която и сега има постройки ще остане извън зелената територия", каза още Тодоров.

Предвижданото застрояване на прака би струвало на общината много по-голям финансов ресурс, обоснова се още кметът. "Разходите по благоустрояване на един нов жилищен квартал - улици, канализация, осветление и др. са в пъти по-големи за общината, отколкото заплащането на терените или предоставянето на друга земя".

Предложението на кмета ще се гледа на сесията на 31 януари. Ако то бъде прието, предстои проектиране на терена и спиране на действието на сегашния Общ устройствен план. Ще бъде направена нова оценка на терените като част от паркова зона.

Предложението на кмета не е обсъждано на Председателски съвет и не е коментирано с групата на ГЕРБ в Общинския съвет.

В прикачения звуков файл чуйте още от мотивите на кмета Живко Тодоров.



Източник: DarikNews.bg