Изчезват защитени дървета в "Бедечка"

Изчезват защитени дървета в "Бедечка"

Строителите на новите кооперации явно нямат уважение към зеленото богатство на Стара Загора

Част от паспортизираните дървета, попаднали в частни парцели на реститути на "Бедечка", вече са мъртви. Това документира днес журналист от "Старозагорски новини". Припомняме, че част от тези вековни дървета под паспортни номера 100, 77, 78, 81 и 79, миналата година бяха умишлено подготвени за умъртвяване по един вандалско-изобретателен начин, свеждащ се до пробиването дупки в основата на дървесните дънери на равномерни разстояния, вероятно чрез свредел, а след това в тях е изливана нафта.

Целта е била дърветата да изсъхнат, за да бъдат отсечени, а терена освободен за строителството на поредната нова кооперация в реститутския квартал. Този факт през м.май м.г. беше установен и от контролните органи на Община Стара Загора.

Три от тези дървета вече са напълно изсъхнали, видя днес представител на медията ни. Две от тях се намират в парцел, където на метри е издигнато скелето на бъдещата жилищна кооперация, а третото е до самата телена ограда, вероятно в друг частен имот по протежението на ул."Радецки", който все още не е ограден. Едно от третираните миналата година със свредела и нафтата дървета под No 81, пък въобще липсваше. Медията ни припомня, че преди няколко години Общински съвет Стара Загора гласува решение, по силата на което 1 500 дървета в "Бедечка" бяха паспортизирани, тоест описани и маркирани под номера с блажна боя. Според действащото законодателство, те са защитени и изсичането им е забранено. Но забрана важи само докато са живи, а не когато вече са мъртви.

Освен мъртвите дървета, още на една нелицеприятна гледка се натъкнахме днес, отново свързвана със защитени видове. Едно от паспортизираните дървета беше превърнато в "депо" за отрязани клони, а в основата на друго бяха изхвърлени строителни материали. Явно строителите не ценят зеленото богатство на Стара Загора, видно от снимките, които успяхме да направим.

Още един странен факт провокира вниманието ни, а именно, че в имотите, подготвени за строителство, паспортизационните номера на дървета са нанесени с бяла боя, която вече е изключително избеляла и почти незабележима. За сравнение паспортизираните дървета в други райони на "Бедечка", чиито номера са нанесени с ярко жълта боя, климатичните промени не им са се отразили. Дали това е направено умишлено или не, тепърва ще се опитаме да разберем.

След днешната ни визита в застроителния район на "Бедечка", медията ни си дава ясна сметка, че изсичането на паспортизираните дървета там е въпрос на време.

Йовка НИКОЛОВА

Източник: Старозагорски новини Online