14495360_10210459673465523_4808347565299090962_n.jpg Ключовата победа за Бедечка най-после е факт

Ключовата победа за Бедечка най-после е факт

Около 300 декара зелена площ в Бедечка с хиляди паспортизирани дървета и с няколко алеи бе окончателно определена за парк, а не за застрояване. Застрояването на територията бе спряно и забранено.

Това гласуваха днес с огромно мнозинство от 38 души в общинския съвет в Стара Загора. По предложение на кмета Живко Тодоров беше окончателно променен общият устройствен план на града в частта му за Бедечка. Това е огромна победа за парка и ключов момент в многогодишната сага.

Ново строителство се позволява само в най-южните незалесени и застроени преди десетилетия части. Но и за тях предстои работа за изработване на устройствен план с повече спортни терени и озеленяване.

Очакват се обжалвания и възможни проблеми от страна на собственици на терени - реститути и инвеститори. Но това трудно ще промени посоката към запазване на парка. За коректните собственици е предвидена благоприятна замяна с други терени в града.

Позитивен прецедент за цялата страна е превръщането отново в парк на толкова голяма територия, която в десетилетията бе доведена до строителен статут заради скандална реституция и смущаващи управленски решения.

Беше преодоляна опасността в последния момент в парка да се появят нови осем кооперации, хипермаркет, четирилентов булевард и т.н.