С "ДА" на парк "Бедечка" няма да напълним джобовете на едрия бизнес

С "ДА" на парк "Бедечка" няма да напълним джобовете на едрия бизнес

От "Запазете Бедечка", към момента са единствените, които призовават масово да се гласува на 18 юни с положителен вот

Миналата седмица от Гражданско сдружение "Запазете Бедечка" призоваха да се гласува с "ДА" на предстоящия на 18 юни местен референдум, но който старозагорци трябва да изберат дали "Бедечка" ще бъде парк или поредният жилищен квартал.

"Призоваваме да гласувате с "ДА" на парк "Бедечка". "ДА" значи три неща - "ДА" на пряката демокрация и на инициативата на старозагорската Община, "ДА" на запазването на парка, но и "ДА" за ревизията на нарушенията през годините, които са довели до план за застрояване.

Нека никой в Община Стара Загора, или където и да било, не си мисли, че под референдума ще могат да бъдат скрити нарушенията в годините.

На 18 юни от Стара Загора се очаква да кажем "ДА" на парка и на справедливостта. "ДА" на въздуха в Стара Загора - който все повече губим и няма цена. Нека гласуваме!", гласи част от декларацията на Гражданското обединение "Запазете Бедечка". Единствено те от неправителствените организации в Стара Загора, към настоящия момент агитират за масово участие в местния референдум на 18 юни, на който ще се реши съдбата на "Бедечка".

Защитниците на парка предупреждават, че опитите за зависим вот срещу "Бедечка" ще бъдат разпознати от старозагорци. В парка терени имат няколко сериозни фирми.

"Ако някой се надява, че чрез референдума ще убие каузата и утре ще каже: "Ето - няма активност", нека не подценява старозагорци", пише още в декларацията.

"Бедечка" е зелена площ от близо 400 декара с хиляди картотекирани ценни дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, много алеи. След реституция в зелените площи преди време започна да действа план за застрояване, за който в момента има наложен мораториум.

"Целта не е да си откупим обратно зелената площ за сметка на старозагорци и да напълним джобовете на едрия бизнес. Целта е да има ревизия и справедливост", апелират от "Запазете Бедечка".

Изключително странен е фактът, че от многобройните НПО-та в областния град, които милеят за екологията, само едно стартира информационна кампания. Въпросът е защо другите еколози пазят неутралитет?

Източник: Старозагорски новини Online