„Запазете Бедечка“ с публично становище на водещ юрист

„Запазете Бедечка“ с публично становище на водещ юрист

Главният архитект би следвало да постанови отказ от издаване на разрешение за строеж. Това гласи становището, чийто автор е Александър Коджабашев. Това е юристът, който наскоро изготви мотивираното становище, което пък стана основа за предложението на кмета г-н Живко Тодоров за пълно запазване на зелената площ.

Становище адвокат Коджабашев

Незабавни строителни откази за нови кооперации и спиране на отреждането на парцели за застрояване в парк „Бедечка“. Това поиска гражданското сдружение „Запазете Бедечка“. Става дума за няколко нови петна за строеж в самото сърце на парка до Стария чинар – има натиск тези парцели да се отредят за строеж в проекта за нов общ устройствен план, а Общината не издава и необходимите откази за нови кооперации. Защитниците на парка изпратиха юридическо становище, което доказва, че тези откази могат и трябва да се издадат.

Паркът трябва да бъде окончателно спасен с изменение на общия устройствен план на сесия на общинския съвет на 28 септември. Но огромна е опасността това спасяване да е частично. Свой парцел в същинската част на парка има и „Лидъл“, и въпросът сега е дали и този парцел ще бъде отреден за застрояване, или за парк. Парцелът е последната възможна връзка на парк „Бедечка“ с друг старозагорски парк – Зеления клин. Проблем има и със стадион „Химик“, и с териториите около него, които според думите на кмета Живко Тодоров няма да се спасят, а ще се застроят.

Общината така и не издава откази за строителството на още кооперации в същинската част на парка. Затова „Запазете Бедечка“ изпрати мотивирано становище до кмета и главния архитект. Автор на юридическото становище за строителни откази е юристът, изготвил мотивацията, която залегна в основата за предложението на Живко Тодоров за пълно запазване на зелената площ.

Наскоро от Община Стара Загора се опитаха да се оправдаят, че съдът ги карал да издадат 2 нови строителни разрешителни за кооперации. Становището на експерта, обаче, гласи точно обратното, а именно: „щом като строителната забрана е наложена за територията на имотите, за строителство, в които се иска издаване на разрешение за строеж, главният архитект би следвало да постанови отказ от издаване на разрешение за строеж“.

От гражданското сдружение са озадачени защо главният архитект на Общината Виктория Грозева продължава да мълчи и да не издава откази.

Вече строящите се 8 кооперации, станаха причина за оставката на предишния главен архитект на Общината. По-късно обаче се разбра, че именно подписът на настоящия главен архитект, тогава заместник, стои под разрешителните за вече готовите кооперации.

Нещо повече, „Запазете Бедечка“ разполага със схема, предоставена от общински съветник, която показва, че се планира дори отреждането на още няколко нови парцела за застрояване в сърцето на парка до Стария чинар. Става дума за същия прословут комплекс, в който вече се изграждат 8 кооперации. Около този комплекс бяха унищожени и дървета.
Изглежда, че архитектите, които изготвят новия ОУП работят по вече пета или шеста (!) версия, която допуска все повече застрояване и няма нищо общо с техническото задание, прието с огромно мнозинство от общинския съвет преди година.